Das Menü
-2 °C

Book directly with us and receive 50 PLN voucher for use in our restaurants +10% OFF with Promo Code KOSSAK

Ankunft:
16
Dez 2018
Abreise:
17
Dez 2018
Kod:
Prüfe die Zugänglichkeit

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas. 

W momencie wejścia na przyjęcie, bankiet, garden party czy imprezę firmową a nawet hotelowe all inclusive zaczynają nas obowiązywać konkretne zasady savoir vivre’u. Nieważne w którym  z wyżej wymienionych wydarzeń uczestniczymy  jest ogromna szansa , że trafimy na szwedzki stół .  Czy wiesz jak się przy nim zachować , jakie zasady obowiązują począwszy od powitalnego kieliszka wina  na kosztowaniu deseru kończąc ?  W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości i podpowiemy co zrobić aby nie popełnić towarzyskiej gafy.

Nazwa „szwedzki stół „ funkcjonująca w języku polskim jest określeniem jedynie zwyczajowym . Przymiotnik „szwedzki” informuje jedynie o tym iż chodzi o sposób podawania potraw i napojów oraz kosztowania ich do woli , na stojąco wymyślony kilka stuleci temu przez Szwedów .

Jak zatem zachować się  przy szwedzkim stole ?  Wchodzimy na przyjęcie i na powitanie zwykle podawane  jest wino, szampan – pamiętajmy , że kieliszek trzymamy w lewej dłoni , ponieważ prawą będziemy się witać . Zawsze i bez wyjątku kieliszek trzymamy za nóżkę .

Po części oficjalnej i rozpoczęciu przyjęcia; bankietu następuje przerwa podczas której serwuje się posiłki . I tu  obowiązuje 8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas.

1.Nie przepychamy się do stołu , dobry gospodarz przygotuje taką ilość jedzenia , że na pewno wystarczy dla wszystkich.

2.Ustawiamy się w kolejce , która w przypadku stołów z wolną przestrzenią po każdej ze stron , powinna przesuwać się zgodnie ze wskazówkami zegara , natomiast w sytuacji gdy stół jest pod ścianą – w kierunku od lewej do prawej.

3.Nie rezerwujemy kolejki dla grupy przyjaciół – to nietaktowane w stosunku do osób stojących w kolejce za nami .

4.Nie ma znaczenia czy zaczniemy od deseru czy od przystawki , ważne by zachować umiar w nakładanych porcjach i nie mieszać ich ze sobą .

5.Udając się po dokładkę za każdym razem sięgamy po czysty talerz.

6.Jeżeli mamy problem z nałożeniem potrawy , połóżmy talerz na stole . Mając dwie wolne ręce o wiele sprawniej nałożymy na przykłada sałatkę lub owoce morza.

7.Zwracamy uwagę na rozmiar talerzyków- małe są do przekąsek i deserów , duże talerze do dań głównych .

8.Po skończonym posiłku naczynia należy odstawić w wyznaczonym miejscu lub oddać go obsłudze.

Korzystając z tych rad , na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu , na którym jedzenie podawana jest w formie szwedzkiego stołu . 

schliessen
Newsletter

Seien Sie immer auf dem Laufenden!

Melden Sie sich bei dem Newsletter an und erhalten Sie die neuesten Nachrichten aus unserem Hotel.

Diese Website verwendet Cookies.

Durch den Besuch akzeptieren Sie unsere Cookie-Politik, nach Ihren Browser-Einstellungen. Mehr in der Datenschutzerklärung.

OK, schließen