menu
-1 °C

Rezerwuj bezpośrednio i otrzymaj BON o wartości 50zł do wykorzystania w naszych restauracjach + RABAT 10% z Kodem Promocyjnym KOSSAK

przyjazd:
13
Gru 2018
wyjazd:
14
Gru 2018
Kod:
Sprawdź dostępność

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas. 

W momencie wejścia na przyjęcie, bankiet, garden party czy imprezę firmową a nawet hotelowe all inclusive zaczynają nas obowiązywać konkretne zasady savoir vivre’u. Nieważne w którym  z wyżej wymienionych wydarzeń uczestniczymy  jest ogromna szansa , że trafimy na szwedzki stół .  Czy wiesz jak się przy nim zachować , jakie zasady obowiązują począwszy od powitalnego kieliszka wina  na kosztowaniu deseru kończąc ?  W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości i podpowiemy co zrobić aby nie popełnić towarzyskiej gafy.

Nazwa „szwedzki stół „ funkcjonująca w języku polskim jest określeniem jedynie zwyczajowym . Przymiotnik „szwedzki” informuje jedynie o tym iż chodzi o sposób podawania potraw i napojów oraz kosztowania ich do woli , na stojąco wymyślony kilka stuleci temu przez Szwedów .

Jak zatem zachować się  przy szwedzkim stole ?  Wchodzimy na przyjęcie i na powitanie zwykle podawane  jest wino, szampan – pamiętajmy , że kieliszek trzymamy w lewej dłoni , ponieważ prawą będziemy się witać . Zawsze i bez wyjątku kieliszek trzymamy za nóżkę .

Po części oficjalnej i rozpoczęciu przyjęcia; bankietu następuje przerwa podczas której serwuje się posiłki . I tu  obowiązuje 8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas.

1.Nie przepychamy się do stołu , dobry gospodarz przygotuje taką ilość jedzenia , że na pewno wystarczy dla wszystkich.

2.Ustawiamy się w kolejce , która w przypadku stołów z wolną przestrzenią po każdej ze stron , powinna przesuwać się zgodnie ze wskazówkami zegara , natomiast w sytuacji gdy stół jest pod ścianą – w kierunku od lewej do prawej.

3.Nie rezerwujemy kolejki dla grupy przyjaciół – to nietaktowane w stosunku do osób stojących w kolejce za nami .

4.Nie ma znaczenia czy zaczniemy od deseru czy od przystawki , ważne by zachować umiar w nakładanych porcjach i nie mieszać ich ze sobą .

5.Udając się po dokładkę za każdym razem sięgamy po czysty talerz.

6.Jeżeli mamy problem z nałożeniem potrawy , połóżmy talerz na stole . Mając dwie wolne ręce o wiele sprawniej nałożymy na przykłada sałatkę lub owoce morza.

7.Zwracamy uwagę na rozmiar talerzyków- małe są do przekąsek i deserów , duże talerze do dań głównych .

8.Po skończonym posiłku naczynia należy odstawić w wyznaczonym miejscu lub oddać go obsłudze.

Korzystając z tych rad , na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu , na którym jedzenie podawana jest w formie szwedzkiego stołu . 

zamknij
Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj najświeższe informacje o naszym hotelu.

Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij