menu
18 °C

Rezerwuj bezpośrednio i otrzymaj BON o wartości 50zł do wykorzystania w naszych restauracjach + RABAT 10% z Kodem Promocyjnym KOSSAK

przyjazd:
27
Wrz 2022
wyjazd:
28
Wrz 2022
Sprawdź dostępność

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

Jakie zasady obowiązują przy szwedzkim stole.

8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas. 

W momencie wejścia na przyjęcie, bankiet, garden party czy imprezę firmową a nawet hotelowe all inclusive zaczynają nas obowiązywać konkretne zasady savoir vivre’u. Nieważne w którym  z wyżej wymienionych wydarzeń uczestniczymy  jest ogromna szansa , że trafimy na szwedzki stół .  Czy wiesz jak się przy nim zachować , jakie zasady obowiązują począwszy od powitalnego kieliszka wina  na kosztowaniu deseru kończąc ?  W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości i podpowiemy co zrobić aby nie popełnić towarzyskiej gafy.

Nazwa „szwedzki stół „ funkcjonująca w języku polskim jest określeniem jedynie zwyczajowym . Przymiotnik „szwedzki” informuje jedynie o tym iż chodzi o sposób podawania potraw i napojów oraz kosztowania ich do woli , na stojąco wymyślony kilka stuleci temu przez Szwedów .

Jak zatem zachować się  przy szwedzkim stole ?  Wchodzimy na przyjęcie i na powitanie zwykle podawane  jest wino, szampan – pamiętajmy , że kieliszek trzymamy w lewej dłoni , ponieważ prawą będziemy się witać . Zawsze i bez wyjątku kieliszek trzymamy za nóżkę .

Po części oficjalnej i rozpoczęciu przyjęcia; bankietu następuje przerwa podczas której serwuje się posiłki . I tu  obowiązuje 8  zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas.

1.Nie przepychamy się do stołu , dobry gospodarz przygotuje taką ilość jedzenia , że na pewno wystarczy dla wszystkich.

2.Ustawiamy się w kolejce , która w przypadku stołów z wolną przestrzenią po każdej ze stron , powinna przesuwać się zgodnie ze wskazówkami zegara , natomiast w sytuacji gdy stół jest pod ścianą – w kierunku od lewej do prawej.

3.Nie rezerwujemy kolejki dla grupy przyjaciół – to nietaktowane w stosunku do osób stojących w kolejce za nami .

4.Nie ma znaczenia czy zaczniemy od deseru czy od przystawki , ważne by zachować umiar w nakładanych porcjach i nie mieszać ich ze sobą .

5.Udając się po dokładkę za każdym razem sięgamy po czysty talerz.

6.Jeżeli mamy problem z nałożeniem potrawy , połóżmy talerz na stole . Mając dwie wolne ręce o wiele sprawniej nałożymy na przykłada sałatkę lub owoce morza.

7.Zwracamy uwagę na rozmiar talerzyków- małe są do przekąsek i deserów , duże talerze do dań głównych .

8.Po skończonym posiłku naczynia należy odstawić w wyznaczonym miejscu lub oddać go obsłudze.

Korzystając z tych rad , na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu , na którym jedzenie podawana jest w formie szwedzkiego stołu . 

zamknij
Newsletter

Bądź zawsze na bieżąco!

Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj najświeższe informacje o naszym hotelu.

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Osti Hotele Zbigniew Ostachowski, pl. Kossaka 1, 31-106, Kraków Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Pliki cookies niezbędne do funkcjonowania strony

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert, dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa m.in: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć.

Pliki cookies analityczne

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania, oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika,

Pliki cookies marketingowe

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji, oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane