8 zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas.
W momencie wejścia na przyjęcie, bankiet, garden party czy imprezę firmową a nawet hotelowe all inclusive zaczynają nas obowiązywać konkretne zasady savoir vivre’u. Nieważne w którym z wyżej wymienionych wydarzeń uczestniczymy jest ogromna szansa , że trafimy na szwedzki stół . Czy wiesz jak się przy nim zachować , jakie zasady obowiązują począwszy od powitalnego kieliszka wina na kosztowaniu deseru kończąc ? W tym artykule rozwiejemy wszelkie wątpliwości i podpowiemy co zrobić aby nie popełnić towarzyskiej gafy.
Nazwa „szwedzki stół „ funkcjonująca w języku polskim jest określeniem jedynie zwyczajowym . Przymiotnik „szwedzki” informuje jedynie o tym iż chodzi o sposób podawania potraw i napojów oraz kosztowania ich do woli , na stojąco wymyślony kilka stuleci temu przez Szwedów .
Jak zatem zachować się przy szwedzkim stole ? Wchodzimy na przyjęcie i na powitanie zwykle podawane jest wino, szampan – pamiętajmy , że kieliszek trzymamy w lewej dłoni , ponieważ prawą będziemy się witać . Zawsze i bez wyjątku kieliszek trzymamy za nóżkę .
Po części oficjalnej i rozpoczęciu przyjęcia; bankietu następuje przerwa podczas której serwuje się posiłki . I tu obowiązuje 8 zasad , których stosowanie uchroni nas od popełnienia towarzyskiego faux pas.
1.Nie przepychamy się do stołu , dobry gospodarz przygotuje taką ilość jedzenia , że na pewno wystarczy dla wszystkich.
2.Ustawiamy się w kolejce , która w przypadku stołów z wolną przestrzenią po każdej ze stron , powinna przesuwać się zgodnie ze wskazówkami zegara , natomiast w sytuacji gdy stół jest pod ścianą – w kierunku od lewej do prawej.
3.Nie rezerwujemy kolejki dla grupy przyjaciół – to nietaktowane w stosunku do osób stojących w kolejce za nami .
4.Nie ma znaczenia czy zaczniemy od deseru czy od przystawki , ważne by zachować umiar w nakładanych porcjach i nie mieszać ich ze sobą .
5.Udając się po dokładkę za każdym razem sięgamy po czysty talerz.
6.Jeżeli mamy problem z nałożeniem potrawy , połóżmy talerz na stole . Mając dwie wolne ręce o wiele sprawniej nałożymy na przykłada sałatkę lub owoce morza.
7.Zwracamy uwagę na rozmiar talerzyków- małe są do przekąsek i deserów , duże talerze do dań głównych .
8.Po skończonym posiłku naczynia należy odstawić w wyznaczonym miejscu lub oddać go obsłudze.
Korzystając z tych rad , na pewno poradzicie sobie na każdym przyjęciu , na którym jedzenie podawana jest w formie szwedzkiego stołu .
Bądź zawsze na bieżąco!
Zapisz się na nasz newsletter i otrzymuj najświeższe informacje o naszym hotelu.
Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania oraz możliwość zmian ustawień plików cookies znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając AKCEPTUJĘ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Osti Hotele Zbigniew Ostachowski, pl. Kossaka 1, 31-106, Kraków Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań i mierzenia ich skuteczności). Zmiany ustawień plików cookies możesz dokonać w ustawieniach.